Инфрачервеното отопление се отличава с ефективното си потребление на електроенергия. Инфрачервената топлина не се предава по традиционния метод на конвекция, а чрез лъчение. Топлинните лъчи, които устройството излъчва, не загряват въздушните течения в стаята, а материални предмети: стени, мебели, кожа на хора и животни, като ефекта се усеща почти моментално след включване на устройството.
В зависимост от конструкцията си инфрачервените отоплители могат да бъдат реализирани като:
- Таванни устройства - практични и евтини. Състоят се от топлинен и електрически нагревател и отразяващ алуминиев елемент, който осигурява насочено излъчване на инфрачервени вълни. Монтират се директно на тавана или на стената под него, като нагревателят е насочен към пода и леко встрани. В резултат на това подовата настилка и противоположните стени отдолу се отопляват най-много.
- Монтирани на стената панели - стилни и съвместими с интериора, алтернатива на стандартния радиатор. В конструкцията им се включват керамични плочки, които излъчват инфрачервени лъчи. Стенните панели са по-ефективни от таванните, тъй като са предназначени не само за инфрачервено отопление, но и за конвекция на въздуха;
- Отделно стоящи инфрачервени нагреватели;
- Инфрачервени филми и фолиа - една от евтините и ефективни опции. Устройството прилича на филм, вътре в който е вграден тънък нагревателен елемент на зигзаг. Филмовото покритие обикновено се полага под ламинат, линолеум, килим, плочки, като основното му предимство е, че консумира минимум енергия. Въпреки това, такава отоплителна система, като единствена, е подходяща само за региони с топъл климат.
От голямо значение при проектиране и изграждане на инфрачервено отопление са мощността на излъчвателите и дължината на вълната. Колкото по-къси са вълните, толкова по-висок е температурният режим на устройството. Моделите с дълги вълни се считат за най-подходящи и безопасни за здравето, при ежедневна употреба.
Дължина на вълната:
- Дълги - 50-1000 микрона;
- Средни - 3,2-50 микрона;
- Къси - 0,74-3,2 микрона.
Предимства на инфрачервеното отопление:
- голям брой области на приложение;
- компактност и липса на шум и вибрации;
- ниска инерция и бързо затопляне на стаята или отделна зона;
- надеждно и дълготрайно;
- лесна интеграция в система "Интелигентен дом";

Свържете се с нас, за да обсъдим Вашите идеи!