На пазара съществуват много различни модели климатици и понякога е трудно да се ориентираме кой всъщност е най-подходящият за нас. Ако не се обърнем за консултация към професионалист, то може да изберем нещо, което да ни върши работа, но да не е най-доброто за конкретната цел или помещение. Основни характеристики на различните видове климатични системи:

Конвенционална система – обикновен климатик, който работи в режим включване и изключване. Климатикът работи на пълна мощност до достигането на зададената температура и след това се изключва. Това го прави неикономичен. Конвенционалните сплит-системи не са подходящи за отопление.

Инверторна система - инверторният климатик става все по-популярен и все повече хора го предпочитат въпреки по-високата му цена. Това е така, защото съществува голяма разлика между начина на работа на конвенционалния и инверторния климатик. При инверторните сплит системи мощността се регулира автоматично. Климатикът ще работи на мощността необходима за достигане на зададената температура, като след това ще я поддържа на по-ниска мощност. Така имате по-ниски нива на шум и много по-голяма икономия на ток. По този начин консумацията на електроенергия може да намалее до 72% сравнено с обикновения климатик.

Хиперинверторна система - това е инверторна система от най-висок енергиен клас. Инверторен климатик клас А има коефициент на преобразуване COP по-висок от 3,6. Колкото по-висок е COP, толкова по-икономичен е и самият климатик. Съществуват високо икономични климатици - хиперинверторни с коефициенти над 4, като те могат да се причислят към професионалния клас климатици.

Подов климатик - подовите климатици са подходящи за монтаж близо до пода, под прозорец или до легло. Затоплят въздуха пред прозореца и не позволяват образуването на конденз по стъклата. Повечето подови климатици са изключително безшумни и функционални. Пестят място и същевременно осигуряват отлична климатизация на помещението. Осигуряват много равномерно затопляне и изстудяване на стаята. При отопление издухва струята топъл въздух ниско по пода, като по пътя на естествената конвекция топлият въздух затопля равномерно отдолу нагоре цялото помещение, а при охлаждане действа по обратния начин.

Таванен климатик - чрез таванните климатици се постига добра функционалност и добро интериорно решение и са подходящи, когато няма възможност за монтиране на стената. Те се характеризират с добро разпределение на въздуха така, че да не духа директно срещу хората, които обитават съответното помещение и са предназначени както за охлаждане, така и за отопление създавайки една уютна обстановка.

Касетъчен климатик - касетъчните климатици са подходящи за монтаж в тавани. Те са изключително удобни и функционални за експлоатация. Повечето касетъчни климатици се монтират на окачени тавани, но има и такива, които могат да бъдат прикрепени директно към обикновени тавани. Много добро решение за офис или зала. Предоставят много добро разпределение на въздуха, както при отопление и охлаждане.

Канален климатик - те са предназначени за скрит монтаж. Имат малки размери, но са много ефективни. Остават скрити в тавана и не развалят интериора в помещението. В зависимост от модела им има конвенционални и инверторни канални климатици. Те са разработени с високи мощности и са особено подходящи за помещения с по-голяма площ.

Колонен климатик - колонните климатици са подходящи за климатизация на по-големи помещения с площ до и над 100 кв.м, като спортни зали, ресторанти и офиси. В битови условия могат да се използват за две свързани стаи с по-голяма разгърната площ. Имат добри характеристики и висока мощност. Не заемат голяма площ и могат да се поставят във всяка част на помещението, защото осигуряват равномерно разпределение на въздуха във всички посоки. Подходящи са както за отопление, така и за охлаждане.

Мобилен климатик - мобилната климатична система. Основните недостатъци на този тип системи са свързани с това, че е по-шумна и недостатъчно ефективна. Основно преимущество е, че може да използвате климатика навсякъде, където пожелаете. Мобилният климатик представлява само вътрешен агрегат без външно тяло, като въздухообменът се извършва с въздухоотвод, който трябва да е изведен извън помещението. Този тип модели са подходящи предимно за охлаждане, докато за отопление действа по-скоро като обикновена печка, с нагревател.

Мултисплит система - мултисплит системите са добро решение, когато трябва да се поставят много вътрешни тела, а мястото за външното тяло е малко или не трябва да се променя фасадата на сградата. Най-големият недостатък е това, че ако има проблем с външното тяло, то няма да работят всички вътрешни тела в системата. Плюсът е това, че осигурява ниски нива на шум и висока енергийна ефективност.

Свържете се с нас, за да обсъдим Вашите идеи!