Един от перспективните варианти на отоплителна система за къща и апартамент е водното подово отопление.
Системата за водното подово отопление е едно сравнително ново решение в сферата на системите за вградено отопление. Особеността е в това, че топлоносител в този случай е подгряваната циркулираща по положените в пода тръби вода, която отдава топлина, излъчвана през декоративното подово покритие в помещението.

При това ефективността на подовото отопление е висока, този вид отопление е изключително икономично, като позволява да намалите разходите за затопляне на дома си до комфортна температура с 20-30, дори и с 50%.

Подът в помещението в случая с подовото отопление представлява солидна конвективна повърхност, излъчваща топлина. При това подовото покритие остава приятно и комфортно, без да представлява опасност от получаване на изгаряне, а въздухът в помещението се затопля равномерно по цялата му площ.

За разлика от радиаторите за отопление, подовото отопление отоплява въздуха веднага до комфортна температура в долната част (22-24°С), докато на нивото на главите ни температурата вече е малко по-ниска (18-20°С), а под тавана не се образува зона на прегряване, не се губи топлина. Това свойство влиза в списъка от предимства на подовото водно отопление, тъй като се осигурява оптимално „здраво“ затопляне, което е комфортно и здравословно.

Преимущества на подовото отопление:
- Икономичност – в сравнение с отоплението с радиатори от 20-30% до 60%. При затопляне до невисоки (30-50°С) температури на водата с помощта на газ в автономните системи, особено при големи отопляеми площи, подовото отопление е до 5-7 пъти по-икономично от електрическото по загуби.
- Безопасност – тръбите с топлоносителя не са с висока температура (не са горещи) и са скрити. Това изключва риска от травмиране и изгаряне.
- Комфорт – осигурява се заради равномерното затопляне на въздуха и приятните усещания при ходене по пода на босо.
- Естетичност – вградената система решава проблема със скриването или маскирането на неестетичните радиатори и отваря големи възможности за промяна и планиране на интериора.
- Плавно и меко затопляне – безопасно е за капризните подови покрития, защото затопля постепенно и до невисоки температури, не може да се получи топлинен шок.
- Без генериране на вредно електромагнитно поле и без пренасищане на въздуха с положителни йони.
- Подовото отопление не изсушава въздуха в стаята.

Недостатъци на подовото отопление:
- Труден монтаж – за да се положи подовото отопление, трябва да се направи основен ремонт с изравняване и прецизно подготвяне на подпаркетното подово покритие. Системата се състои от няколко слоя различни материали, включително хидроизолация, циментено-бетонова замазка и декоративно подово покритие.
- Големи първоначални вложения за монтаж на подовото отопление – около 5 пъти по-големи, отколкото е при електричеството или традиционните радиатори. Но при активна експлоатация подовото отопление демонстрира висока икономичност и се „отплаща“.
- Не може да се сложи подово отопление например на стълби и в малки коридори. Там ще трябва да се поставят допълнителни отоплителни уреди, например радиатори.
- Може да възникне теч, който може да се поправи трудно – за да се търси повредата и да се ремонтира тръбопровода, подовото отопление трябва да се демонтира и да се премахне замаската.

Свържете се с нас, за да обсъдим Вашите идеи!